O1 kompletne audio wraz z zabudową boczka bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • moto-mario
    Drive
    • 2009
    • 60

LAczysz dwa wezyki wychodzace od turbiny. Od muszli i od aktuatora waste gatu.
    Wtyczke z n75 zostawiasz wpieta jak byla.
    Oczywiscie logi szybciej by powiedzialy co jest nie tak

Ten podcisnieniowy n75 mozna regenrowac. Ten twoj/nasz trzeba zlamac zeby sie dostac do srodka, a potem posklejac zeby to bylo szczelne to wyczyn.
  • oziemi
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 399

No więc po długich bojach, udało mi się zakończyć prace nad audio w moim szkodniku Będzie trochę zdjęć, aczkolwiek dużo, dużo gdzieś mi przepadło, jak odnajdę zaktualizuję temat. Za jakość fotek przepraszam, robione tosterem :szeroki_usmiech

Na początek wziąłem się za przednie drzwi. Wywalone ori głośniki, włożony odseparowany zestaw phonocara ProTech (gra naprawdę bardzo ładnie zwłaszcza w swoim przedziale cenowym). Drzwi gruntownie wytłumione soudalem (3 warstwy), który po 2 latach nie odkleja się i wszystko jest super, na boczek też nałożyłem specjalną piankę coby nic nie rezonowało. Pod głośniki oczywiście dystanse powe. Najpierw głośniki grały pod samym radiem sony CDX.. cos tam. Byłem w szoku co daje samo wygłuszenie. Później zaczęło troszke brakować mocy, więc zapodałem wzmaka dwukanałowego sony ze starej serii XM. Powiem tylko tyle, pięknie ten piecyk grał i długo będę go wspominał.

Taka instalacja była około roku, później znowu zaczęło mi czegoś brakować :szeroki_usmiech. Zainspirowany autem Nexusa, zacząłem myśleć nad wrzuceniem suba, ale wchodziła w grę tylko opcja nieinwazyjna, czyli zabudowa w boczek. Wiązało się to z kompletnym przemeblowaniem, nowy wzmacniacz, nowe grubsze kable, wybór odpowiedniego suba i wywalenie zwrotnic z drzwi do bagażnika, tak na wszelki wypadek :lol: Najpierw koncepcja była taka, że chcę mieć GZ GZHA i sub rockford fosgate P2, ze względu na jego małe wymagania względem litrarzu skrzyni. Niestety długi czas nie mogłem upolować takiego piecyka (pojawił się na allegro 4 dni po zakupie innego :twisted: )więc zapodałem 4kanałówkę GZTA 4x75W RMS, dwa kanały na przód, mostek na suba. Dużo czytałem, przeglądałem, pytałem itd. jaki sensowny subwoofer pod ten wzmacniacz zapodać. Po wielu nieprzespanych nocach padło na RE Audio 10S4 25cm, który miał zagrać optymalnie w przedziale 14-18l. Do wymiany poszły wszystkie kable. Wybrałem przewody Energetic i nie żałuję, rewelacyjnie się układają i naprawdę warte ceny, która nie jest wygórowana. Zasilanie 21mm2, kable głośnikowe 3.5mm2 poprowadzone do samych głośników (na seryjnych słychać było podcharczywanie). Tak jak wspomniałem zwrotnice przeniosłem do bagażnika obok wzmacniacza, w razie jakichś zmian będe miał je na wierzchu, bez konieczności rozbierania drzwi.

Po pierwszych odsłuchach stwierdziłem, że jednostka centralna nie da mi tego, czego bym oczekiwał, więc zacząłem szukać i trafiła się okazja zakupu nowego radyjka. Był to kenwood KDC-BT8141U z 24 bitowym przetwornikiem, wyjściem usb, aux, blotooth, możliwością sterowania subwooferm, regulacją fazy itd. Ilość funkcji i możliwości ustawień powaliła mnie na kolana. Jako,że to radyjko wyjście usb wyprowadzone ma kablem z tyłu, postanowiłem, że zamocuje to jakoś w schowku i tam będę podłączał pendriva. Nie do końca jestem z tego zadowolony, ale musi zostać.

No i w końcu przyszedł czas na zrobienie zabudowy pod suba. W ruch poszedł prawy boczek, ze względu na regularne kształty, trochę musiałem przyciąć tapicerkę, żeby było prościej, ale naprawdę nie dużo. Do budowy wykorzystałem mdf 20mm, żywicę poliestrową, włókno szklane, maty i oczywiście materiał obiciowy. Założeniem była możliwość wyciągnięcia skrzyni w każdej chwili i tak też się stało. Jest to osobna część, nie przytwierdzona w żaden sposób z tapicerką, po prostu wszystko dobrze dopasowane, wchodzi dosyć ciasno i dodatkowo zapiera się o podwójną podłogę. Całość można wyciągnąć w 30 sekund Tylna sciana wykonana z kilku warstw żywicy dokładnie odzwierciedla kształt i wyprofilowania karoserii, dzięki czemu zyskałem na pojemności. Na żywicę nakleiłem dodatkowo kilka warstw maty, którą dałem również na łączenia mdf-u.
    Wyszła mi pojemność mocne 18 litrów, więc ok. Całość obłożyłem materiałem obiciowym. Wykorzystałem tylko zszywacz tapicerski, żadnego kleju. Na koniec zakupiłem jakąś troche badziewnie wyglądającą maskownicę głośnika, ale jest ona niezbędna niestety.
    Po zestrojeniu wszystkiego powiem krótko JEST DOBRZE Subik pięknie uzupełnia przód (nie słychać, że dudni z bagażnika więc jest ok). Schodzi nisko i potrafi nieźle pomasować plecy. Jak mi się coś przypomni to uzupełnię temat Czekam na ocenę

Elegance
    ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
    -------------------------------------------

Komentarz

• ziutsane
      RS
      • 2007
      • 2376

Zrob cos ze zdjeciami, nie laduja sie
      Radio: C90r+XDP210EQ
      Kable:Opt,Skyline,50 mm
      Wzm:XES M1+FP 1.800
      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

myślę, że zaraz coś się pojawi :wink:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• oziemi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 399

Ok zdjęcia już ogarniete
          Elegance

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

schludnie tylko te srubki przy subie. Pomaz je chociaz na ciemniejszy kolor
            Ciekawe jak to gra. Z tego co mialem okazje posluchac to sub RE daje sporo miecha

Komentarz

• cieniu1
              Classic
              • 2009
              • 35

Wydaje mi się, że umieszczenie zabudowy po stronie kratek wentylacyjnych to nie najlepszy pomysł. Będziesz miał wodę w bagażniku. A po lewej stronie kratek chyba nie ma.

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

Woda odprowadzana jest rurką taką piankową... wentylacja niewiele daje

Komentarz

• oziemi
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 399

Zamieszczone przez ziutsane
                  tylko te srubki przy subie. Pomaz je chociaz na ciemniejszy kolor
                  Śrubki pomalowane i praktycznie nie rzucają się w oczy

Ciekawe jak to gra. Z tego co mialem okazje posluchac to sub RE daje sporo miecha
                  Gra naprawdę ładnie, schodzi nisko i w tym przedziale cenowym raczej ciężko o coś lepszego. Dużo słyszałem opinii, że ten RE gra z jajem i faktycznie coś w tym jest Niedawno miałem przyjemność posłuchać tego suba napędzonego ~250 W RMS i powiem szczerze byłem w szoku, dopiero powyżej 200 W zaczyna pokazywać co potrafi. U mnie przydałoby się troszkę więcej mocy na mostku, ale i tak jest dobrze
                  Elegance

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

oziemi, szacun za wykonaną pracę. Będę też robił zabudowę boczku tylko, że lewego z drewna dębowego. Możesz mi napisać jak dobrałeś głośnik do skrzynki?? Chodzi mi o litrarz, bo podobno od tego trzeba zacząć.

филип
                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• oziemi
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 399

Zamieszczone przez ahmed799
                      Możesz mi napisać jak dobrałeś głośnik do skrzynki??
                      Powiem szczerze, że nie używałem do tego specjalnych programów. Po prostu założyłem, że taka zabudowa czy to lewym, czy prawym boczku da jakieś 15-18l.
                      Szukając głośnika, zwracałem uwagę na optymalny litraż jaki zaleca producent i tyle
                      Elegance

Komentarz

• ziutsane
                        RS
                        • 2007
                        • 2376

No,trzeba kiedyś posłuchać, co tam namodziłeś. Tylko Radomsko dosyć daleko

Komentarz

• Łosiu1988
                          Elegance
                          • 2009
                          • 864
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

oziemi, powitać kolegę z Radomska całkiem blisko mnie ładny sprzęcik zmontowałeś w bagażniku, pogratulować pracy może kiedyś w przyszłości uda mi się posłuchać tego na żywo
                          Moja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu

Komentarz

• oziemi
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 399

Zamieszczone przez Łosiu1988
                            oziemi, powitać kolegę z Radomska całkiem blisko mnie ładny sprzęcik zmontowałeś w bagażniku, pogratulować pracy może kiedyś w przyszłości uda mi się posłuchać tego na żywo
                            Witam Widziałem Twoje autko na tym pokazie tuningowym co był w bełchatowie, nawet na kamerze mam gdzieś filmik Możemy się kiedyś na jakiś odsłuch zgadać :szeroki_usmiech
                            Elegance

Komentarz

• Łosiu1988
                              Elegance
                              • 2009
                              • 864
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

oziemi, no jak będzie taki zlot w przyszłym roku to mam nadzieję że będę już miał z czym się pokazać możemy możemy,z miłą chęcią, tylko teraz pogoda niestety słaba się zrobiła
                              Moja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu

Komentarz

• oziemi
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 399

Trafiła się okazja, więc zrobiłem sobie poświąteczny prezent :lol:
                                Od dawna szukany wzmacniacz Ground Zero GZHA 4150X. Wcześniejszy GZTA poszedł w odstawkę. Pierwsze wrazenie - zdecydowanie cięższy od poprzednika co dobrze wróżyło.

A jak gra? Zajeb...ście :lol:
                                Czuć zapas mocy, duże możliwości regulacji, także zakup udany. Nie do końca udało mi się wszystko wyregulować tak jakbym chciał, ale nie miałem dużo czasu. Na wzmaku jest płynna regulacja fazy, z tym że nie wiem jak mam to ustawić czy w skrajne położenia,czy może na środku :roll: Siedząc z przodu wszystko jest super, ale przechodząc na tylne siedzenia bas zaczyna robić się "pudełkowaty" i na odwrót . Bywa nawet tak, że z od strony pasażera jest ok, a od kierowcy już bas się "znosi". Może macie jakiś patent, jak to najlepiej ustawiać :?:
                                Elegance

Komentarz

• ziutsane
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 2376

Jedynie i wyłącznie na "ucho". U mnie w piecu focala tez mam takie pokretło i dzięki niemu wyregulowałem suba, tak, że go nie słychać ... Siedzi sobie z przodu na desce i uzupełnia pasmo.

Komentarz

• oziemi
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 399

Jedynie i wyłącznie na "ucho". U mnie w piecu focala tez mam takie pokretło i dzięki niemu wyregulowałem suba, tak, że go nie słychać ... Siedzi sobie z przodu na desce i uzupełnia pasmo.
                                    Dziś się trochę pobawiłem i myślę, że jest ok. Samo pokrętło regulacji basu pod ręką to super sprawa. Nie muszę wychodzić na zewnątrz, żeby zmienić niskie tony. Najważniejsze, że nie ma efektu grania z bagażnika, tylko czuje się, że wszystko robi przód Swoją drogą myślałem, że z przednich głośników nie da się już nic wyciągnąć, a byłem w szoku jakiego kopa jeszcze dostały :shock:
                                    Elegance

Komentarz

• ziutsane
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 2376

To masz regulację fazy czy podbicie basu? Bo to 2 różne sprawy

Komentarz

• oziemi
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 399

To masz regulację fazy czy podbicie basu? Bo to 2 różne sprawy
                                        Płynna regulacja fazy jest niestety tylko przy wzmacniaczu, w środku pokrętło podbicia basu.
                                        Elegance

Komentarz

• ziutsane
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 2376

No to jedna osoba w bagazniku kreci gala a Ty sluchasz jak wedruje bas. Jak bedzie Cie zadowalal, to zostawiasz i cieszysz sie graniem w aucie Warto przyciac woofery od dolu na ok 50-60-70 Hz (na sluch) jak masz mozliwosc. Kick powinien sie poprawic
                                          Pozdr.
                                          Bartek

Komentarz

• oziemi
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 399

No to jedna osoba w bagazniku kreci gala a Ty sluchasz jak wedruje bas. Jak bedzie Cie zadowalal, to zostawiasz i cieszysz sie graniem w aucie Warto przyciac woofery od dolu na ok 50-60-70 Hz (na sluch) jak masz mozliwosc. Kick powinien sie poprawic
                                            W tej chwili jest chyba 40 Hz i wydaje mi się, że w sam raz
                                            A tak trochę z innej beczki, to czy do wnętrza skrzyni subwoofera najlepiej jest dać jeszcze jakiś materiał wygłuszeniowy, czy zostawić goły mdf? Przyznam, że nie miałem okazji porównać :roll:
                                            Elegance

Komentarz

• ziutsane
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 2376

Dodanie wygłuszenia daje "oszukanie" lirażu skrzyni
                                              To musisz również przesłuchać... Nie wiem jaki masz optymalny i jaki realny

Komentarz

• stanislawskib1
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 3

oziemi,planuje sie zabrać również za montaż suba w bagażniku, dlatego był bym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi w jaki sposób wymontować plastiki z słupka i progów tak żeby niczego nie połamać i móc położyć kable

[ Dodano: Sro 07 Mar, 12 08:44 ]
                                                No i czy w jednym progu zmieszczą się zasilanie sygnałowy i remote

Komentarz

• ziutsane
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 2376

Zasilania i sygnału nie puszczaj w jednym ciągu.
                                                  Które plastiki dokładnie potrzebujesz zdemontować? Bo wg. mnie najlepiej wybebeszyć cały środek i zrobić to jak się należy!

Komentarz

Pracuję...